NLS breekt records: geschiedenis

NLS bestaat al 50 jaar en om dat te vieren, is een uitgebreide geschiedenis van onze schaakclub geschreven. Klik hier om deze in pdf te lezen of te downloaden!

De Noordlimburgse Schaakkring Lommel was in de jaren ‘70 wel eens succesvol met een Limburgse titel, maar was gedurende zijn bestaan nooit meer dan een gezellige club met vrij veel leden. In de interclubcompetities meet NLS zich al sinds zijn bestaan met de rest van Limburg en net dat was een aspect waarin de NLS’ers - op die uitzondering in de jaren ‘70 na - niet uitblonken. Eind de jaren ‘90 kwam daar traag maar zeker verandering in. De club die al jaren in tweede provinciale speelde, promoveerde in het seizoen ‘97-’98 voor het eerst in erg lange tijd naar eerste provinciale.

De club bestond toen uit de huidige “oude rotten” (Raf Hoogstijns, Leon Thijs, Jimmy Geboers, Lode Op De Beeck, Alois Wuyts, Joris Luyckx, Eddy Janssens enzovoort) maar werd ondersteund door enkele jeugdspelers die een veelbelovende toekomst hadden. Roy Schoemans was nog piepjong, maar werd in die periode Vlaams Kampioen bij de jeugd. Hij trok andere talentrijke spelers, zoals Ruud Jansen en de broers Jan en Pieter Lagrain, mee naar een hoger niveau, zodat ze ook in de eerste ploeg konden meedraaien.

Deze evolutie was ook merkbaar in de vele individuele titels van de NLS-jeugdspelers. Roy Schoemans won ieder jeugdtoernooi waaraan hij deelnam en werd ook Vlaams Jeugdkampioen en Belgisch vice-jeugdkampioen. In zijn kielzog behaalde Ruud Jansen enkele mooie ereplaatsen op de Limburgse (titel) en Vlaamse kampioenschappen (top 5). Pieter Lagrain haalde eveneens een Limburgse titel en werd Vlaams vice-jeugdkampioen en eindigde 5de op het Belgisch Jeugdkampioenschap. Zijn broer Jan Lagrain deed hetzelfde en haalde in de Vlaamse en Belgische Jeugdkampioenschappen de top 10. Die spelers kende hun grootste succes in 2001 toen ze met het Sint-Jozefscollege van Lommel zowel de Limburgse, Vlaamse als Belgische schoolschaakkampioenschappen wonnen.

Intussen liepen de eerste jaren in eerste provinciale niet van een leien dakje: de jeugd miste ondanks de uitstekende jeugdresultaten nog ervaring op het volwassenenniveau en enkele jaren na elkaar werd vooral voor het behoud gespeeld. Dit veranderde in de 21ste eeuw volledig. De jonge garde werd ouder, kreeg meer ervaring én werd bovenal een stuk sterker. 2004 bracht de kentering. Met de komst van Internationaal Meester Mher Hovhanisian groeide NLS uit tot een dominante ploeg in eerste provinciale. De eerste titel in meer dan 30 jaar werd gevierd en meer: door de grote groei van het ledenaantal stelde NLS maar liefst 3 ploegen op in de provinciale competities en twee in de nationale.

Het succes in Limburg werd jaar na jaar bevestigd. Ook in 2004, 2005, 2006 én 2007 werd de titel gevierd, in de laatste seizoenen met groot overmacht (élk duel werd gewonnen). Dat werd gekoppeld aan het succes van de tweede en de derde ploeg. De tweede ploeg draaide prachtig en werd kampioen in tweede provinciale, waardoor NLS voor het eerst in zijn geschiedenis 2 clubs in eerste provinciale zal hebben.

Dat succes manifesteerde zich ook op nationaal vlak. Met 2 titels promoveerde NLS in 2005 naar derde nationale. Daar startte het aarzelend, ook door de afwezigheid van Mher Hovhanisian die was weggekocht door de professionele topclub Bredene. In 2007-2008 sloeg NLS echter wel toe: met de jeugd op zijn sterkst speelde de jongste ploeg van de reeks kampioen om vanaf september 2008 in tweede nationale aan te treden.

2008 was hét grote succesjaar van NLS met de titel in elke competitie waaraan het deelnam. Het palmares van het laatste jaar spreekt boekdelen: NLS 1 was laureaat in de provinciale interclubs en kampioen in derde nationale. Bovendien won het de beker van Limburg en de Limburgse titel in het snelschaken. NLS 2 won de titels in tweede provinciale én vijfde nationale. Daarmee is het een van de sterkste sportclubs in Limburg.

Feiten en statistieken:

1997-1998: NLS kampioen in tweede provinciale
1998-1999: NLS 8ste in eerste provinciale
1999-2000: NLS 5de in eerste provinciale
2000-2001: NLS 9de in eerste provinciale
2001-2002: NLS 5de in eerste provinciale
2002-2003: NLS 9de in eerste provinciale
NLS 3de in vijfde nationale
2003-2004: NLS 3de in eerste provinciale
NLS kampioen in vijfde nationale
2004-2005: NLS Kampioen in eerste provinciale
NLS Kampioen in vierde nationale
2005-2006: NLS 1 Kampioen in eerste provinciale, NLS 2 kampioen in derde provinciale
NLS 1 3de in derde nationale
2006-2007: NLS 1 Kampioen in eerste provinciale, NLS 2 6de in tweede provinciale, NLS 3 6de in derde provinciale
NLS 1 5de in derde nationale
2007-2008: NLS 1 Kampioen in eerste provinciale, NLS 2 kampioen in tweede provinciale, NLS3 6de in derde provinciale
NLS 1 Kampioen in derde nationale, NLS 2 kampioen in vijfde nationale
Limburgse Beker
Limburgs Kampioen ploegensnelschaak

Naast de kwaliteit probeert NLS ook de kwantiteit op niveau te houden. Enkele jaren geleden had de club zo’n 50 jeugdspelers en een 20 namen die op een wachtlijst stonden wegens plaatsgebrek. Momenteel is dat aantal genormaliseerd naar zo’n 25 jeugdleden. Ook qua infrastructuur is NLS een van de koplopers in Vlaanderen: de club heeft 16 houten luxeborden en meer dan 20 elektronische schaakklokken.

RSS for Posts RSS for Comments